Μελέτη ΣΕΒ-ΕΕΤ

FacebookTwitterGoogle+Share

«Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά»

Σύμφωνα με τη μελέτη για τον τουρισμό ΄΄Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά΄΄του Σύνδεσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) που ανέθεσε στην McKinsey, υπολογίζεται ότι ο κλάδος του τουρισμου μέσα στην επόμενη 10ετία, θα επιφερει αύξηση εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας (250000 θέσεις), συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της ανεργίας και παραλληλα δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας .

Όταν αυτοί μιλούν για ανάπτυξη, εμείς οι εργαζόμενοι ξέρουμε πάρα πολύ καλά τί εννοούν. Ήδη τα δύο τελευταία χρόνια ο τουρισμός έπιασε νούμερα ρεκόρ σε αφίξεις τουριστών και εσόδων(26δις.). Βλέποντας έτσι οι μεγαλοξενοδόχοι να αυξάνονται οι καταθέσεις τους στους τραπεζικους λογαριασμούς, οι εργαζόμενοι έζησαν βαθιά στο πετσί τους την μεγάλη αντίφαση αυτού του συστήματος που ζούμε.

Δηλαδή ενώ υπήρχε ανάπτυξη στο κλάδο, στους εργαζόμενους μειώθηκαν δραματικά οι μισθοί (πάνω απο 20%). Εντατικοποιήθηκε η εργασία τους. Μεγάλο μέρος των εργαζομένων που απασχολούνταν με μόνιμη και σταθερή εργασία σπρώχτηκε στην ανεργία είτε γιατι αντικαταστάθηκε με τζάμπα εργαζόμενους για τους εργοδότες μέσα απο επιδοτούμενα προγράμματα που αποκαλούν προσλήψεις, μεσα απο ενοικιαζομενους εργαζόμενους με συμβάσεις μίας ημέρας, εξτρά εργαζόμενους, μαθητεία , είτε γιατί η λειτουργία πολλών ξενοδοχείων αρκέστηκε μόνο στους μήνες υψηλής επισκεψιμότητας.

Η ανάπτυξη που επικαλούνται έρχεται μέσα απο την ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία, από την καταστρατήγιση ΣΣΕ και από όλες αυτές τις ελαστικές και ευέλικτες σχέσεις εργασίας, βαθιάς εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους που εφαρμόζουν οι εργοδότες, με την στήριξη των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Όλες αυτές οι μελέτες που παρουσιάζουν για αύξηση των θέσεων εργασίας στον κλάδο του τουρισμού, σε τίποτα δεν εχουν να κάνουν με τις ανάγκες των εργαζομένων. Η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν έχει καν πρόσβαση στην αναψυχή, στο τουρισμό λόγω της οικονομικής δυσκολίας που αντιμετωπίζουν.

Αντίθετα οι μελέτες αυτες έχουν να κάνουν με τα σχέδια των μεγαλων tour operators, μονοπολιακών και πολυεθνικών ομίλων που κάθε φορά αποφασίζουν τον τρόπο και τόπο που θα αυγατίσουν τα κέρδη τους πάνω στις πλάτες των εργαζομένων. Οι αυταπάτες που καλλιεργούν οτι με την ανάπτυξη θα βελτιωθεί και η ζωή των εργαζομένων πεφτουν στον κενό, γιατί αποδεικνύεται ότι ως βάση εχουν το ξεζούμισμα των εργαζομένων.